Hubungan Hygiene Sanitasi Makanan dan Kebiasaan Jajan dengan Kejadian Diare pada Balita Usia 12-59 Bulan di Kelurahan Air Tiris

Authors

  • Dela Nofri Angraini Jurusan Kesehatan Masyarakat, Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai
  • Lira Mufti Azzahri Isnaeni Jurusan Kesehatan Masyarakat, Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai
  • Nila Kusumawati Jurusan Kesehatan Masyarakat, Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai

DOI:

https://doi.org/10.32382/sulo.v25i2.1765

Keywords:

Diarrhea, food hygiene

Abstract

The World Health Organization (WHO) states that diarrhea is the third leading cause of death in children aged 1–59 months. Each year, this disease causes the death of approximately 443,832 children under 5 years of age, and 50,851 children aged 5 to 9 years. The purpose of this study was to determine the relationship between food hygiene and sanitation and snacking habits with the incidence of diarrhea in toddlers aged 12–59 months in Air Tiris Village. The study design used a quantitative approach with a cross-sectional design. The population of this study was all mothers who had toddlers in Air Tiris Villag e. The sample in this study amounted to 114 respondents taken using cluster sampling. The results of the study obtained a significant relationship between food hygiene and sanitation with the incidence of diarrhea in toddlers aged 12–59 months in Air Tiris Village, with a p-value of 0.003. There was a significant relationship between snacking habits and the incidence of diarrhea in toddlers aged 12–59 months in Air Tiris Village, with a p-value of 0.016. Parents, especially mothers of toddlers, are expected to pay closer attention to the hygiene and sanitation of the food they provide to their children and to monitor their toddlers' snacking habits.

References

Apriyana Irjayanti, Maxsi Irmanto, & Tri Furianto Wibowo. (2024). Analisis Faktor Risiko Diare Pada Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Jayapura Utara. Jurnal Kesehatan Lingkungan Indonesia, Vol 23, No(1), 1–9.

Bakry, A. U. H., Amna, E. Y., & Isfanda, I. (2023). Gambaran Pengetahuan Orang Tua Tentang Dehidrasi Dan Penanganannya Pada Anak Di Bawah Lima Tahun. Media Kesehatan Masyarakat Indonesia, 22(5), 302–307. Https://Doi.Org/10.14710/Mkmi.22.5.302-307

Bunga Dhiaz Anggraini, Purnamaniswaty Yunus, Najamuddin, & Rista Suryaningsih. (2024). Hubungan Pemberian Susu Formula Dengan Kejadian Diare Pada Bayi 0-6 Bulan. Media Publikasi Promosi Kesehatan Indonesia (MPPKI), 7(3), 688–695. Https://Doi.Org/10.56338/Mppki.V7i3.4705

Dewi, E. K., Emilia, E., Juliarti, J., Mutiara, E., Harahap, N. S., & Marhamah, M. (2022). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Diare Dan Pola Asuh Ibu Dengan Kejadian Diare Pada Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Tanjung Rejo. Sport And Nutrition Journal, 4(1), 29–36. Https://Doi.Org/10.15294/Spnj.V4i1.55212

Dinkes Provinsi Riau. (2022). Profil Kesehatan Provinsi Riau 2022. Dinkes Profinsi Riau, 12–26.

Gultom, M. M. K., Onibala, F., & Bidjuni, H. (2018). Hubungan Konsumsi Makanan Jajanan Dengan Diare Pada Anak Di SDN 3 Gogagoman Kecamatan Kotamobagu Barat Kota Kotamobagu. E-Jurnal Keperawatan, 6(1), 1–7.

Handayani, L., Masyarakat, F. K., & Oleo, U. H. (2024). Edukasi Kesehatan Penyakit Diare Secara Door To Door Di Kelurahan Tondonggeu Kec. Abeli, Kota Kendari. 2, 116–123.

Hutasoit, D. P. (2020). Pengaruh Sanitasi Makanan Dan Kontaminasi Bakteri Escherichia Coli Terhadap Penyakit Diare. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(2), 779–786. Https://Doi.Org/10.35816/Jiskh.V12i2.399

Irmayani. (2020). Analisis Hubungan Kebiasaan Jajan Dengan Terjadinya Penyakit Diare Pada Anak Di Sd Inpres Amaro Kabupaten Barru. Jurnal Ilmiah Kesehatan Diagnosis, 15(1), 6–9. Https://Doi.Org/10.35892/Jikd.V15i1.309

Kartika, A. S. (2022). Hubungan Penerapan Phbs Dalam Keluarga Dengan Kejadian Diare Pada Balita Di Desa Lengkong Wilayah Kerja Puskesmas Lengkong Kabupaten Sukabumi. Jurnal Health Society, 11(2), 8–16.

Kartika, W., & Susilawati. (2023a). Hygiene Sanitasi Jajanan Anak Sekolah Dasar Dengan Kejadian Diare Di Desa Saentis Kecamatan Percut Sei Tuan. Jurnal Politeknik Kesehatan, 15(1), 941–950.

Kemenkes RI. (2022). Pedoman Pencegahan Dan Penanggulangan Diare. In Pusdatin.Kemenkes.Go.Id.

Nurseni, Tosepu, R., & Nurmaladewi. (2021). HUBUNGAN SANITASI MAKANAN DAN HIGIENE PERORANGAN DENGAN KEJADIAN DIARE PADA BALITA DI KECAMATAN PUUWATU KOTA KENDARI The. Jurnal Kesehatan Lingkungan, 1(1), 26–35.

Oktariana, M., Hariyanti, R., Riya, R., & Sulastri, S. (2023). Hubungan Status Gizi Dan Status Imunisasi Dengan Kejadian Diare Pada Balita Di Puskesmas Putri Ayu Kota Jambi. Jurnal Ilmiah Ners Indonesia, 4(2), 198–206. Https://Doi.Org/10.22437/Jini.V4i2.27518

Pera, H. (2024). Hubungan Pemberian Susu Formula Dengan Kejadian Diare Pada Balita Di Puskesmastarempa Kabupaten Kepulauan Anambas. 3.

Pitria Ramadani, Nelli Roza, & T. Eltrikanawati. (2024). Hubungan Status Imunisasi Dengan Kejadian Diare Pada Balita Usia 3-5 Tahun Di Kelurahan Baloi Permai Wilayah Kerja Puskesmas Baloi Permai Kota Batam Tahun 2023. Jurnal Kesehatan Amanah, 8(1), 183–193. Https://Doi.Org/10.57214/Jka.V8i1.708

Ponirah. (2022). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Diare Pada Balita Usia 0-60 Bulan. Malahayati Nursing Journal, 4(12), 3460–4567.

Salsabila, F. H. (2025). Strategi Orang Tua Dalam Membiasakanmakanan Sehat Pada Anak Usia 1-3 Tahun Dikecamatan Dukuhturi Kabupaten Tegal.

Samudera, W. S. (2023). Hubungan Sanitasi Makanan Dengan Kejadian Diare Pada Anak. Java Health Journal, 10(1), 1–11.

Shabhati, B., & Adi, A. C. (2023). Hubungan Konsumsi Makanan Jajanan Dengan Kejadian Diare Pada Anak. Media Gizi Kesmas, 12(2), 713–718. Https://Doi.Org/10.20473/Mgk.V12i2.2023.713-718

Wahyuni, N. T. (2021). FAKTOR RISIKO KEJADIAN DIARE PADA BALITA SYSTEMATIC REVIEW BIDANG KESEHATAN MASYARAKAT Novita Tri Wahyuni Program Studi Farmasi, Fakultas MIPA, Universitas Tulang Bawang Lampung. Program Studi Farmasi, Fakultas MIPA, Universitas Tulang Bawang Lampung, 8(September), 270–278.

WHO. (2024). Penyakit Diare. World Health Organization.

Widyastuti, N., & Almira, V. G. (2019). Higiene Dan Sanitasi Dalam Penyelenggaraan Makanan. In K-Media.

Yolanda Kartini Herto Rida Simanullang, Maestro Bina Utama Simanjuntak, S., & Maurist Rantos Pasaribu, Inda Meirani Sinaga, M. R. (2025). Hubungan Tingkat Pengetahuan Ibu Dan Pemberian Asi Bulan Di Puskesmas Mulyorejo Kecamatan Sunggal Kabupaten Deli Serdang Tahun 2024. 3(1), 1–7.

Zakiya, F., Wijayanti, I. T., & Irnawati, Y. (2022). Status Gizi Serta Hubungannya Dengan Kejadian Diare Pada Anak. Public Health And Safety International Journal, 2(01), 66–74. Https://Doi.Org/10.55642/Phasij.V2i01.145

Published

2025-11-26

How to Cite

Angraini, D. N., Isnaeni, L. M. A., & Kusumawati, N. (2025). Hubungan Hygiene Sanitasi Makanan dan Kebiasaan Jajan dengan Kejadian Diare pada Balita Usia 12-59 Bulan di Kelurahan Air Tiris. Sulolipu: Media Komunikasi Sivitas Akademika Dan Masyarakat, 25(2), 278–284. https://doi.org/10.32382/sulo.v25i2.1765
Abstract viewed: 1
PDF (Bahasa Indonesia) downloaded: 0